DANILO BALETIĆ I KONČAR D&ST – PRVA UMJETNIČKA SKULPTURA OD OTPADNIH DIJELOVA KONČAR D&ST-OVIH TRANSFORMATORA

S velikim oduševljenjem i malim zakašnjenjem predstavljamo prvu umjetničku skulpturu crnogorskog umjetnika Danila Baletića nastalu iz otpadnih dijelova KONČAR D&ST-ovih transformatora.

Naime, ideja nastala još 2019. ostvarila se tek u 2022. zbog svima već poznatih razloga. Umjetnički projekt bio je zamišljen na način da umjetnik Baletić napravi ekološki osviještenog transformersa koristeći otpadne dijelove Končar D&ST-ovih transformatora a uoči stupanja na snagu Uredbe Komisije (EU) br.548/201 (Tier 2) 1. 7. 2021. koja zahtijeva isporuku transformatora nižih gubitaka, a samim time ekološki prihvatljivijih transformatora za okoliš i zajednicu.

Danilo Baletić, inspiriran klimatskim promjenama i prvim, u povijesti velikim snijegom u njegovom gradu, radi gigantsku skulpturu – dinosaurusa od snijega visokog 6m. Od tada njegova preokupacija postaje umjetnost. Prvu skulpturu od metalnog otpada napravio je 2012., na temu zaštite životne sredine, transformersa “Ramtron” koji je bio izložen u okviru ekološkog festivala u nacionalnom parku Durmitor u Crnoj Gori. Otpad postaje mjesto gdje nastavlja stvarati a njegova inspiracija je odnos čovjeka prema komforu, potrošačkom mentalitetu i društvenim vrijednostima. Tijekom idućih godina napravio je na desetke skulptura transformersa od metalnog otpada veličine od 2 – 15m. Transformersi su izlagani u Podgorici, Beogradu, Osijeku, Zadru, Zagrebu, Milanu, Grazu i drugdje.

“Za mene svaki otpad ima upotrebnu vrijednost”, ističe Baletić.

Zbog svega navedenoga, očigledno uspješna umjetnička veza između Baletića i KONČAR D&ST-a  urodila je prvom umjetničkom kreacijom ovog afirmiranog umjetnika u našem dvorištu. Kao što sam umjetnik ističe njegovi transformersi nastali reciklažom otpada šalju poruku čitavom svijetu da je planet ugrožen, bude svijest o potrebi očuvanja životne sredine, a oni sami su „čuvari“ sredine u kojoj su izloženi. Naš transformers nastao je od 1500kg otpadnih dijelova poslanih u Crnu Goru. Visok je 4,3m, teži 800kg i zovemo ga RoboTier-2.

Ideja se rodila u Profitnom centru distributivnih transformatora koji je svakodnevno posvećen pronalaženju i razvoju ekološki poboljšanih tehničkih rješenja zbog blizine instalacije transformatora u gradskim sredinama, a i zbog raznih namjena samih transformatora u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Vjerujemo da ovo nije zadnji ovakav projekt, štoviše, tek početak budućih suradnji s hrvatskim i inozemnim umjetnicima, početak stvaranja mogućeg umjetničkog parka na našoj lokaciji koju ćemo time oplemeniti, umjetnike podržati, a možda i kakvu poruku poslati.