GODIŠNJA NAGRADA KONČAR ZA DOKTORSKU DISERTACIJU DR. SC. MARIJU JURKOVIĆU

Moramo pohvaliti još jedan lijep uspjeh u nizu, to je primarno uspjeh našeg kolege, ali sa značajnim doprinosom našoj široj transformatorskoj zajednici i industriji.
S veseljem čestitamo kolegi, od nedavno doktoru znanosti Mariju Jurkoviću na Godišnjoj nagradi Končar za doktorsku disertaciju obranjenu u akademskoj godini 2020./2021. za istaknuta znanstvena dostignuća iz područja tehničkih znanosti s primjenom u industriji. Sponzor nagrade je Končar – Elektroindustrija te je kolega Jurković nagradu primio u okviru proslave Dana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Nagradu je uručio dr. sc. Ivan Bahun, zamjenik predsjednika uprave Končar – Elektroindustrije.
Naslov disertacije je Izračun napona kratkoga spoja transformatora primjenom konformnih preslikavanja/ Calculation of transformer short-circuit voltage using conformal mappings.
Mentor doktorskoga rada bio je prof. dr. sc. Damir Žarko koji je nedavno u suautorstvu s dr. sc. Branimirom Ćućićem izdao prvu knjigu o transformatorima nakon 1961. Hrvatskoj.

Tijekom dugogodišnjeg rada kao projektant specijalnih transformatora kolega Jurković uvidio je da podloge i programi za uobičajene geometrije daju dovoljno dobra rješenja, međutim za kompliciranije geometrije pribjegava se iskustvu i usporedbi s mjerenjima sličnih transformatora. Rješenje problema moglo bi biti korištenje programa koji se baziraju na metodi konačnih elemenata, ali primarna motivacija bila je smisliti metodu koja bi bila jednostavna za korištenje te bi se jednostavno implementirala u postojeće programe.
Prema tome, metoda predstavljena u doktorskom radu dobra je alternativa korištenju metode konačnih elemenata.

Osim što je ovo pohvalan primjer velikog osobnog angažmana i ulaganja, ovo je kvalitetan primjer kako se u sinergiji znanstvene zajednice i praktičnog iskustva stečenog u gospodarstvu mogu iznjedriti uspješna, primjenjiva i poboljšana industrijska rješenja.