15. SAVJETOVANJE HRO CIGRE

Hrvatski ogranak CIGRE organizirao je 15. savjetovanje koje se održalo od 7. do 10. studenog 2021. u Šibeniku. Savjetovanje je najveći poslovno stručni skup o elektroenergetici u Hrvatskoj na kojem Končar D&ST redovito i aktivno sudjeluje.
Osim uobičajenog radnog dijela koji se odnosio na predstavljanje i raspravu 235 recenziranih radova, ovogodišnje Savjetovanje imalo je i povijesnu važnost. Prije točno stotinu godina osnovan je međunarodni CIGRE sa sjedištem u Parizu te je održana prva međunarodna konferencija o elektroenergetici. Ove godine obilježilo se i 70 godina djelovanja CIGRE-a u Hrvatskoj te 30 godina samostalnog djelovanja HRO CIGRE-a. Također se obilježilo 165 godina rođenja Nikole Tesle kao i 100 godina djelovanja Končar – Elektroindustrije d.d.

Ovogodišnje 15. Savjetovanje bilo je posebno dinamično za Končar D&ST. U okviru programa predstavljena je, uz ostale, i knjiga Transformatori u teoriji i praksi. Autori knjige su prof. Damir Žarko s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te naš kolega dr. Branimir Ćućić, rukovoditelj razvoja proizvoda. To je prva knjiga o transformatorima objavljena na hrvatskom jeziku nakon knjige prof. Dolenca iz 1961. Knjiga je u prvom redu namijenjena studentima tehničkih fakulteta iz područja elektrostrojarstva i energetike, ali po svom opsegu i sadržaju i znanstvenicima i stručnjacima koji se bave projektiranjem, proizvodnjom, dijagnostikom i primjenom transformatora. Knjigu su predstavili autori (prof. Žarko, dr. Ćućić) i recenzenti (prof. Maljković, dr. Mikulecky).

U predstavljanju i raspravi o radovima, sudjelovali smo s dva rada:

  1. Analiza utjecaja ukruta kotla transformatora na buku/ Analysis of Transformer tank stiffeners in regard to noise autora Nikole Škreba, Mislava Ilijaševića i Branimira Ćućića.
  1. Uvođenje novog materijala u proizvodnju uljnih transformatora/ Introduction of new material in the production of fluid-immersed transformers autora Marijane Majić Renjo, Ivanke Radić i Branke Jakopović

Raduje nas uspjeh kolegica Ivanke Radić i Branke Jakopović koje su primile Pohvale za uspješan rad u HRO CIGRÉ. Kolegice aktivno sudjeluju u radu HRO CIGRÉ  od 2008. Autorice su i koautorice brojnih radova iz područja izolacijskih ulja i materijala objavljenih na različitim konferencijama: HRO CIGRÉ, HRO CIRED, International Colloquium Transformer Research and Asset Management, CIGRÉ Kosovo, CIGRÉ Slovenija. Kroz sve svoje objavljene radove kao autorice ili koautorice dijele znanja, rješenja i iskustva s aspekta stručnjaka koji rješava probleme i izazove s kojima se transformatorska industrija susreće, a u okviru problematike materijala, tehnologija, zaštite okoliša i ispitnih tehnika.

Pohvalu za uspješan rad u HRO CIGRE primio je i naš dugogodišnji, sada umirovljeni, kolega mr. sc. Ivan Sitar za uspješan rad u HRO CIGRÉ zbog posebnog zalaganja i uspjeha u organizaciji i radu stručnih skupova HRO CIGRÉ te za poseban doprinos u promicanju vrijednosti HRO CIGRÉ