„KONČAR DIST ZA ZELEN LIST I ZRAK ČIST“ NA SLJEMENU

Šume su jedan od najsloženijih ekosustava u svijetu, a u Hrvatskoj one pokrivaju gotovo polovinu njene kopnene površine. Gospodarenje takvim prirodnim šumama velika je hrvatska privilegija i sreća, ali ujedno izazov i odgovornost. Pronalaženje ravnoteže u razvoju gospodarstva i očuvanja šuma glavni je zadatak struke, poput Hrvatskih šuma, ali i gospodarstvenika koji osim što vode brigu o svom utjecaju na okoliš i zajednicu, mogu biti konkretan primjer u podizanju svijesti o potrebi očuvanja i zaštite šuma.
Vodeći se tim mislima vodiljama krajem 2020. organizirali smo volontersku zelenu akciju s porukom „Končar DIST za zelen list i zrak čist“. Inicijativu smo organizirali u suradnji s Hrvatskim šumama a akcija je organizirana sa ciljem podupiranja održivog upravljanja šumama; očuvanja šuma suočenih s klimatskim promjenama; zaštite šuma i poboljšanja ekosustava.
DIST-ovi volonteri zasadili su 1500 stabala hrasta kitnjaka (quercus petraea) na području Šumarije Zagreb u gospodarskoj jedinici Sljeme – Medvedgradske šume, odjel/odsjek 27j, podno Medvedgrada.
Prema nekim istraživanjima prosječno stablo godišnje smanji udio C02 za 12 kg, a godišnje proizvede kisika koliko je potrebno za četveročlanu obitelj. Transformirajući štetne posljedice ljudskih aktivnosti u pozitivne učinke, naših 1500 stabala ili kako ih od milja zovemo „zeleni transformatori“ apsorbirat će okvirno 18 000 kg ugljičnog otiska, a proizvesti kisika za okvirno 1500 četveročlanih obitelji.
Do idućih DIST-ovskih zelenih podviga, pogledajte kako nam je bilo.